Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Παγκοσμια Ημερα Νεφρου

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
.Η φετινή εκστρατεία και η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2012, επικεντρώνονται στην μεταμόσχευση νεφρού και στην σωτήρια πράξη της δωρεάς οργάνων. Το σύνθημα της φετινής ημέρας είναι «Δωρίστε – Νεφρούς για τη Ζωή – Λάβετε».
Νεφροί
Οι νεφροί είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα, με άλλα λόγια αποτελούν το διυλιστήριο του σώματος. Το αίμα διέρχεται από αυτούς και φιλτράρεται ώστε οι χρήσιμες ουσίες να παραμένουν σε αυτό ενώ οι επιβλαβείς ουσίες, οι τοξίνες, αλλά και όλες οι ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, να αποβάλλονται μέσω των ούρων.
Οι νεφροί διασφαλίζουν ότι η ποσότητα νερού στο αίμα μας παραμένει σταθερή, κι ότι το αίμα μας δεν είναι ούτε υπερβολικά συγκεντρωμένο, μα  ούτε και υπερβολικά αραιό, μέσω της ποσότητας των ούρων που αποβάλλονται.
Οι νεφροί επίσης ρυθμίζουν και τη συγκέντρωση των μεταλλικών αλάτων στο σώμα μας, διασφαλίζοντας ότι η συγκέντρωση τους στο αίμα είναι σταθερή και απομακρύνοντας τα περισσευούμενα άλατα μέσω της ούρησης. Συνεπώς  οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος, ρυθμίζοντας στα επιθυμητά επίπεδα το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο και τον φώσφορο.
Επιπλέον, οι νεφροί παράγουν την ορμόνη ερυθροποιητίνη η οποία ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης από το μυελό των οστών.
Επιπρόσθετα, οι νεφροί ελέγχουν την αρτηριακή πίεση καθώς και την έκκριση διάφορων ορμονών που, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος.
Τέλος, οι νεφροί μεταβολίζουν την βιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των οστών.
Κάθε μέρα οι νεφροί αποβάλλουν περίπου 2 λίτρα ούρα και είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος. Οι δύο νεφροί βρίσκονται δεξιά και αριστερά της  οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα.
Οι ασθένειες των νεφρών μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα νεφρικής ασθένειας περιλαμβάνουν: συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, αίμα στα ούρα, πρήξιμο γύρω από τα μάτια, στα χέρια και στα πόδια, πόνο χαμηλά στην πλάτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Νεφρική Ανεπάρκεια
Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι ανίκανα να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, τοξικές ουσίες όπως είναι η ουρία και η κρεατινίνη συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν στον οργανισμό κούραση, αδυναμία, ναυτία και ανορεξία. Όταν το επίπεδο της κρεατινίνης αυξηθεί πολύ, τότε ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει αιμοκάθαρση.
Στη νεφρική ανεπάρκεια, αυξάνεται ο όγκος του νερού στο σώμα, λόγω κατακράτησης υγρών και αλάτων τα οποία δεν αποβάλλονται από τους νεφρούς, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ιστοί, να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και να παρουσιάζεται πρήξιμο. Επιπλέον τα νεφρά δεν αποβάλλουν τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, με συνέπεια οι βλαβερές ουσίες να μαζεύονται στο σώμα. Ακόμα, δεν αποβάλλεται το φώσφορο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση του και αντίστοιχα να μειώνεται η συγκέντρωση ασβεστίου, το οποίο οδηγεί σε σκελετικά προβλήματα. Τέλος, οι νεφροί παράγουν ανεπαρκή ποσότητα ερυθροποιητίνης, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε μείωση του αιματοκρίτη και αναιμία.
Οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν τη νεφρική ανεπάρκεια είναι ο διαβήτης και η υπέρταση.
Μεταμόσχευση νεφρού
Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεραπευτικό μέσον εναντίον του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

http://www.yyka.gov.gr/articles/news/1073-pagkosmia-hmera-nefroy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου