Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Χωρίς μειώσεις τα επιδόματα αναπήρων, σφίγγει ο κλοιός για το επίδομα ανεργίας

Χωρίς μειώσεις τα επιδόματα αναπήρων, σφίγγει ο κλοιός για το επίδομα ανεργίας

Χωρίς αναφορά στο επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τις κατώτατες αποδοχές, αλλά και με αποσύνδεση των 60.000 αναπηρικών επιδομάτων από τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, είναι οι τελικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκαν με τροπολογία χθες στη Βουλή και περιλαμβάνουν επίσης προβλέψεις για ανασφάλιστους και ηλικιωμένους.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (logo)
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (logo)
Με εμφανή την προσπάθεια να “χρυσώσουν το χάπι” των βάρβαρων μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις προβλέπουν:
*Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου δεν θα αφορά τα επιδόματα των περίπου 60.000 αναπήρων που είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Πάντως από τη συγκεκριμένη τροπολογία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για το επίδομα ανεργίας, το οποίο επίσης είναι συνδεδεμένο με τις κατώτατες αποδοχές και σύμφωνα με πληροφορίες θα ρυθμιστεί το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας τη μείωση του κατώτατου μισθού, δηλαδή πιθανά θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ τον μήνα. Επίσης με βάση τα ισχύοντα κατώτατα ημερομίσθια θα υπολογίζεται και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.
*Προώθηση σε Τοπικό Επίπεδο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας συγκροτείται Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
*Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 350.000 ανέργους ή άεργους. Όπως αναφέρεται “οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους από την 1η Μαρτίου της φετινής χρονιάς έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε το τελευταίο 15μηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μηνου.
*Κάλυψη περίπου 40.000 ατόμων από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, που θα αφορά ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ωστόσο η υπηρεσία αυτή “κοινωνικής φροντίδας προβλέπεται να παρέχεται και από εταιρείες κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές που θα λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ.http://news.disabled.gr/?p=43740

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου