Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΟΑΕΕ: Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και προσωρινή αναπηρική σύνταξη χωρίς διακοπή του επαγγέλματος

Ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ δικαιούται σύνταξη λόγω αναπηρίας, αν κρίθηκε από το ΚεΠΑ ανάπηρος και έχει πραγματοποιήσει πέντε έτη ασφάλισης, από τα οποία δύο έτη μέσα στα πέντε τελευταία πριν την επέλευση της αναπηρίας ή τη διακοπή της ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με χρόνο ασφάλισης από 1/98 – 12/05 και 1/11 – 12/13 κρίνεται ανάπηρος τον 10/11. Στη πενταετία πριν την επέλευση της αναπηρίας, δηλαδή από 10/06 – 10/11 δεν έχει πραγματοποιήσει τα 2 έτη ασφάλισης που απαιτούνται για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας, όμως τα έχει πραγματοποιήσει στην πενταετία πριν τη διακοπή της ασφάλισης δηλαδή από 12/2008 – 12/2013.

Δηλαδή, σε περίπτωση που η διακοπή της ασφάλισης είναι μεταγενέστερη της επέλευσης της αναπηρίας, η πενταετία αρχίζει από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης.
Εάν κατά τη διάρκεια των πέντε ετών ο ασφαλισμένος έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των πέντε ετών επεκτείνεται για όσο χρόνο συνταξιοδοτήθηκε.

Σύνταξη λόγω αναπηρίας δικαιούται επίσης και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 15 έτη ασφάλισης και δεν έχει ασφαλιστεί από τη διακοπή της ασφάλισής του έως την επέλευση της αναπηρίας σε άλλο ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Επιπρόσθετα προβλέπεται ότι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που θα κριθούν ανάπηροι για ορισμένο χρονικό διάστημα, δικαιούνται να διατηρούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για το διάστημα αυτό, εφόσον καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν και δεν αυτοαπασχολούνται.

Αν κριθούν οριστικά ανάπηροι από τις αρμόδιες επιτροπές, απαιτείται με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και η διακοπή επαγγέλματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η ίδια υποχρέωση για διακοπή επαγγέλματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., υπάρχει και στην περίπτωση της αυτεπάγγελτης οριστικοποίησης της σύνταξης λόγω χρονικών προϋποθέσεων.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας και να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για όσο χρονικό διάστημα κρίνονται προσωρινά ανάπηροι από τις αρμόδιες Υγειονομικές επιτροπές υποχρεούνται να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματός τους και έως την οριστική συνταξιοδότησή τους.
Οι εισφορές αυτές δεν μπορούν να ρυθμιστούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και η καθυστέρηση καταβολής τους επιφέρει όλες τις συνέπειες που έχουν και οι κοινοί ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Ο χρόνος άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας που είναι ταυτόχρονος με το χρονικό διάστημα λήψης σύνταξης λόγω αναπηρίας, δεν λογίζεται ως συντάξιμος, άρα δεν προσμετράται ούτε για προσαύξηση του ποσού της χορηγούμενης σύνταξης κατά την οριστικοποίησή της, αλλά ούτε για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος σε περίπτωση διακοπής της αναπηρικής σύνταξης.

forologikanea.gr, 20/4/2012
http://news.disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου