Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Συμφωνία με τις φαρμακευτικές για τα φάρμακα των καρκινοπαθών

Στη σταδιακή χορήγηση των φαρμάκων για βαρέως πάσχοντες, κυρίως καρκινοπαθείς, προχωρούν -κατά πάσα πιθανότητα- από σήμερα τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, μετά τη συμφωνία του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρ. Κίττα, με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Υστερα από σύσκεψη που έγινε προχθές στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο και τον κ. Κίττα, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημοσίων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Σ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη το επείγον του προβλήματος.

Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημοσίων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.

200 εκατ.

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου του 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

«Έχει οριστικοποιηθεί η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά από εδώ και εμπρός» τόνισε χθες ο Χρήστος Κίττας, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξήγησε «οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί μέχρις ότου βέβαια αναλάβει η νέα κυβέρνηση η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα. Γι' αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν».

Αναφορικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων είπε ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. «Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων» σημείωσε.

Ο κ. Κίττας γνωστοποίησε ότι σήμερα θα γίνει στο υπουργείο Οικονομίας σύσκεψη «για να διασφαλίσουμε και να οριστικοποιήσουμε τα ποσά τα οποία θα διατεθούν σε προμηθευτές, σε διαγωνιστικά κέντρα, σε ιδιωτικές κλινικές, σε γιατρούς, σε φυσικοθεραπευτές κτλ και αυτές οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις και για τα τελικά μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη».

Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν με φάρμακα τους βαρέως ασθενείς, θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ύστερα από την παράδοση κάθε παραγγελίας.

Εμπάργκο

Ωστόσο, μπορεί στα φαρμακεία των νοσοκομείων να εξομαλύνεται προσωρινά η κατάσταση, τα ιδιωτικά φαρμακεία συνεχίζουν το εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ και δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση. Η κατάσταση, πάντως, στο ΕΣΥ χειροτερεύει καθώς μπαίνει τέρμα από σήμερα στις επί πιστώσει παραδόσεις ιατρικών υλικών όπως γάζες, βαμβάκι, σύριγγες, γάντια και πλήρη διακοπή τροφοδοσίας σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών κατά την έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει από σήμερα σε παύση των επί πιστώσει παραδόσεων προς όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, οι εταιρείες - μέλη του ΠΑΣΥΠΙΕ σταματούν τις παραδόσεις στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν υπέρογκα ανεξόφλητα υπόλοιπα. Πρόκειται για τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Ρόδου «Α. Παπανδρέου», Αττικής «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό «Αττικόν».

Δραματική κατάσταση

Βουλιάζει στα χρέη ο ΕΟΠΥΥ καθώς αυτά ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την εμπλοκή με τα ακριβά φάρμακα.

Τα ακριβά φάρμακα έχουν ετήσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ και είναι κυρίως νοσοκομειακής χρήσης.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν το εμπάργκο στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, ενώ το ίδιο κάνουν και οι εταιρείες με ιατρικά υλικά σε έξι μεγάλα νοσοκομεία.

Σφοδρή αντιπαράθεση για την κατάσταση στο ΕΣΥ
Πινγκ πονγκ ευθυνών με αφορμή το θέμα των ακριβών φαρμάκων

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, προκάλεσε το θέμα με τα φάρμακα των ασθενών με σοβαρή πάθηση, κυρίως των καρκινοπαθών οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν από την τσέπη τους εκατοντάδες ευρώ. Το πινγκ πονγκ των ευθυνών ξεκίνησε από το Σαββατοκύριακο με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρ. Λοβέρδο, να αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία της υπηρεσιακής κυβέρνησης να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Σε χθεσινή δήλωσή του επανήλθε λέγοντας: «Αν υπήρχε κυβέρνηση θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση. Απαιτείται να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας κ. Κίττα, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα. Το πρόβλημα λύνεται!».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κίττα επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για την πολιτική του στο χώρο της Υγείας. «Αποτελεί θράσος και δειλία, κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί δυόμισι χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου ημέρες». Να βρεθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ διάβημα στον πρωθυπουργό για το θέμα των φαρμάκων των καρκινοπαθών πραγματοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σκληρή κριτική για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και από Ανεξάρτητους Ελληνες, ΔΗΜ.ΑΡ., ΛΑ.Ο.Σ.http://www.ameagreek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου