Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Κραυγή αγωνίας προς ΕΟΠΥΥ από τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Σε αδιέξοδο οδηγούνται χιλιάδες ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα καθώς καλούνται να πληρώνουν συμμετοχή που αγγίζει το 10% για την αγορά των φαρμάκων τους που μέχρι πρόσφατα ήταν μηδενική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι θεραπείες για αυτού του τύπου τα νοσήματα αγγίζουν κατ’ ελάχιστον το ποσό των 1000 ευρώ το μήνα. Τυχόν συμμετοχή του ασθενούς με 10% μπορεί να σημαίνει μια επιβάρυνση 86-189€ το μήνα, ένα βάρος δυσβάσταχτο για τους ασθενείς, οι οποίοι επιβαρύνονται ήδη με την καταβολή συμμετοχής στις συχνές μικροβιολογικές εξετάσεις αλλά και τις επισκέψεις στους γιατρούς.

Είναι αναγκαία ωστόσο, η πρόσβαση των ρευματοπαθών στις θεραπείες αυτές, καθώς με αυτές επιτυγχάνεται η μακρόχρονη ύφεση των συμπτωμάτων, η καταστολή των νοσημάτων τους και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, ώστε να είναι παραγωγικά άτομα με λιγότερες απουσίες από την εργασία τους. Εξασφαλίζει δε, τη μειωμένη δαπάνη νοσοκομειακής περίθαλψης και αποκατάστασης και τέλος τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Περισσότεροι από 10 Σύλλογοι Ασθενών απέστειλαν επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας πως «η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 29.2.2012 και ορίζει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ποσοστό 10% για την προμήθεια των φαρμάκων κατά των περισσοτέρων και των πιο συχνών ρευματικών νοσημάτων, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ρευματοπαθείς, καθότι η ζωή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόσβασή τους σε αυτά τα φάρμακα.»

Η απόφαση ορίζει ότι η συμμετοχή δεν ισχύει για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά επειδή είναι ασαφής και με αρκετά κενά ως προς την εφαρμογή της, δεκάδες Σύλλογοι Ασθενών ζητούν με επιστολή τους άμεσα διευκρινίσεις από το Υπουργείο θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Οι ασθενείς ασφαλισμένοι εκτός ΕΟΠΥΥ (Τράπεζες, δημοσιογράφοι, ιατροί) θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν συμμετοχή 10% για τις θεραπείες τους;

2. Η απόφαση με την οποία οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν δεν καταβάλλουν συμμετοχή, παύει να ισχύει;

Σύλλογοι ασθενών που υπογράφουν την επιστολή:

1. AGORA-Platform of Organizations of people with Rheumatic diseases in Southern
2. Europe. ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
3. ΕΛΕΑΝΑ – Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα
4. ΚΑΛΥΨΩ- Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών ασθενών
5. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες Ρευματοπάθειες
6. Σύλλογος Φίλων των παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες
7. Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
8. Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα Αττικής
9. Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα Βόρειας Ελλάδας
10. ΠΕΣΠΑ-Πανελλήνια ‘Ένωση Σπανίων Παθήσεων

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου