Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων της Σχολής Κωφών –Βαρήκοων -Υπεύθυνη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες Βάσω Χριστοδούλου-Μουτάφη μιλάει στην «ΑΥΡΙΑΝΗ Μ-ΘΡ»

«Δυστυχώς οι πολιτικοί θυμούνται τα ΑμΕΑ μόνο την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και στις εκλογές, καθώς είναι περίπου το 10% των ψηφοφόρων και ασχολούνται μόνο όταν έχουν ανάγκη την ψήφο τους. Αυτό θα αλλάξει μόνο, όταν όλοι συνειδητοποιήσουν πως είναι εν δυνάμει άτομα με αναπηρία…»





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΡΣΑΜΗ

Η κ. Βασιλική Χριστοδούλου-Μουτάφη επί σειρά ετών διατέλεσε Γ.Γ. του Συλλόγου Κηδεμόνων στη σχολή Κωφών –Βαρήκοων στο Πανόραμα  Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο είναι Πρόεδρος του συλλόγου και μέλος της Σχολικής Εφορίας του ιδρύματος της ιδίας σχολής, καθώς και μέλος του συλλόγου ΑΜΕΑ. “Παναγία Φανερωμένη” του δήμου Θερμαϊκού. Πλέον έχει αναλάβει και υπεύθυνη του νεοσύστατου “Γραφείου Εξυπηρέτησης Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες” που λειτουργεί στο Δήμο Θερμαϊκού.
Η κ. Βασιλική Χριστοδούλου-Μουτάφη είναι μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων τα δύο της παιδιά είναι ΑΜΕΑ. Η ενασχόλησή της λοιπόν με τα προβλήματα των ΑΜΕΑ ήταν γι αυτήν κάτι γνώριμο εδώ και αρκετά χρόνια και η δημιουργία ενός γραφείου εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ικανότητες ήταν όνειρο ζωής. Έτσι με τη βοήθεια του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή και μια ομάδα ανθρώπων το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η εργασία τόσο η δική της όσο και των ανθρώπων που την πλαισιώνουν είναι καθαρά εθελοντική και όχι αμειβόμενη. Όπως η ίδια επισημαίνει «Χρειάζομαι την στήριξη όλων για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αιτημάτων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες».



Ασχολείστε με τα προβλήματα των ΑμΕΑ πολλά χρόνια. Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του γραφείου;

Πράγματι, η ενασχόλησή μου με τα προβλήματα των ΑΜΕΑ ήταν για μένα κάτι γνώριμο εδώ και αρκετά χρόνια .Θεώρησα λοιπόν ότι καλό θα ήταν να υπάρξει και μια περαιτέρω ενημέρωση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός γραφείου απευθύνθηκα στον Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή, ο οποίος -και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, είναι Γιατρός – έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα, ανταποκρίθηκε αμέσως, και πλέον από το Φεβρουάριο λειτουργεί στο Δήμο Θερμαϊκού Γραφείο Εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ικανότητες. Με τη βοήθεια λοιπόν του Δημάρχου κ. Αλεξανδρή και μια ομάδα ανθρώπων αποφασίσαμε την ίδρυση του γραφείου. Να σημειώσω ότι η εργασία τόσο η δική μου όσο και των ανθρώπων που με πλαισιώνουν είναι καθαρά εθελοντική και όχι αμειβόμενη. Χρειάζομαι λοιπόν την στήριξη όλων για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αιτημάτων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το τονίζω αυτό γιατί είναι κάτι που το βιώνει η οικογένειά μου, κι εγώ προσωπικά ως μητέρα, και φυσικά το βιώνουν πολλές οικογένειες, απ’ ότι γνωρίζω, και στο νέο δήμο Θερμαϊκού.

Ποιους θα εξυπηρετεί το γραφείο και τι θα προσφέρει;

Το γραφείο θα εξυπηρετεί άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ)ανεξάρτητου ηλικίας και θα προσφέρει ενημέρωση σε θέματα που αφορούν κοινωνική πρόνοια, Ειδικά σχολεία ,Τάξεις ένταξης, Παροχές Υγειονομικής Περίθαλψης και Επιδόματα.
Πιστεύω ότι η δημιουργία του γραφείου θα βοηθήσει να γίνει κάτι από την αρχή, από την ώρα που μαθαίνει ο γονιός ότι το παιδάκι που φέρνει στον κόσμο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, για να υπάρχει άμεση υποστήριξη, για να είμαστε δίπλα σ’ αυτόν που χρειάζεται βοήθεια .Χρειάζεται θέληση και ομαδικότητα. Όλοι μαζί μπορούμε. Για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο. Για να μάθει ο κόσμος να μη βλέπει την αναπηρία παράξενα αλλά να την αποδέχεται .Γιατί αξίζουμε όλοι. Γιατί έχουμε ίσα δικαιώματα. Γιατί χρειαζόμαστε αγάπη και όχι λύπηση.  

Έχετε κάνει κάποιες κινήσεις ενημέρωσης σχετικά με το γραφείο;

Αν και είναι μόνο δύο περίπου μήνες που λειτουργεί το γραφείο έχω κάνει κάποιες κινήσεις ενημέρωσης όπως:κοινοποιήσεις σε μερικά σχολεία του δήμου, δημιουργία bloc και ενημέρωση σε ιστολόγια και στον τύπο της περιοχής. Ενημερωτικά να πω πως το γραφείο μας βρίσκεται επί της οδού Ανθέων 2γ και Πινδάρου γωνία στην Περαία [Τουριστική Επιχείρηση ΑΕ Δ.Θ.]και κατά τις ώρες 11.00 π.μ. με 1.30 μ.μ.Υπεύθυνη ενημέρωσης [με εθελοντική προσφορά]είναι η κ.βάσω χριστοδούλου Τηλ. Επικοινωνίας 6977151817 Email:xristodoulou8@gmail.com www.vasochristodoulou.blogspot.com



Η ενασχόλησή σας με τα θέματα των ΑμΕΑ τι σημαίνει για εσάς;

Τα ΑΜΕΑ είναι άτομα που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά, αφού ένας στους 10 Ευρωπαίους, σχεδόν 50 εκατομμύρια άτομα σε όλη την ΕΕ, αντιμετωπίζει κάποιου είδους αναπηρία. Πολλά από αυτά κάποτε ήταν υγιείς άνθρωποι όπως εμείς σήμερα και κανείς από αυτούς  δε φαντάζονταν ότι θα βρεθεί να δίνει μάχη επιβίωσης κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως είναι οι συνθήκες για τα ΑΜΕΑ στην χώρα μας. Η σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία ορίζει μεταξύ άλλων, την "προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα ΑμεΑ". Τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στα ΑμεΑ καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, από την πρόσβαση στις μεταφορές μέχρι τη Δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την πληροφορική. Το Ελληνικό Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 4 ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δυστυχώς όμως η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη κοινωνία είναι ακόμα και θα παραμείνει για πολύ καιρό ένα από τα ζητούμενα αυτής της Δίκαιης και ισότιμης Κοινωνίας που οι περισσότεροι επιδιώκουμε. Τα άτομα με αναπηρία της χώρας, απαιτούν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της διακριτικής μεταχείρισης που υφίστανται. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας! Μάλιστα οι πολίτες με αναπηρία, αξιώνουν την αντικατάσταση του όρου “άτομα με ειδικές ανάγκες” που χρησιμοποιείται από τον όρο “άτομα με αναπηρία”. Το όλο ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό, δεν είναι ζήτημα τήρησης των τύπων αλλά ζήτημα ουσίας.

Δηλαδή;

Η επικράτηση επί σειρά ετών του όρου , παρέπεμπε στην αδυναμία και ανικανότητα της πολιτείας να δημιουργήσει  και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά για τους ανθρώπους με αναπηρία. Βαπτίζονταν λοιπόν “ειδικές” οι θεμελιώδεις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία επειδή η πολιτεία δεν τις κάλυπτε, ως εκ της βασικής περί ισότητας αρχής του συντάγματος όφειλε και οφείλει. Δυστυχώς οι πολιτικοί θυμούνται τα ΑμΕΑ μόνο την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και στις εκλογές, καθώς είναι περίπου το 10% των ψηφοφόρων και ασχολούνται μόνο όταν έχουν ανάγκη την ψήφο τους. Αυτό θα αλλάξει μόνο, όταν όλοι συνειδητοποιήσουν πως είναι εν δυνάμει άτομα με αναπηρία.

Η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε την απόφαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Τι σημαίνει αυτό;
 
Σίγουρα αποτελεί ανακούφιση, όμως ο πιο δύσκολος αγώνας αρχίζει τώρα, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα δικαιώματα που περιλαμβάνει η Σύμβαση. Η σημαντική αυτή Σύμβαση που επικυρώθηκε διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες οφείλουν να εφαρμόζονται για τα άτομα με αναπηρίες ενώ παράλληλα έχει και σκοπό να προστατεύσει, να προωθήσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για τα άτομα αυτά.

Πως αντιμετωπίζει η κοινωνία τα ΑΜΕΑ;

Σήμερα παρατηρώντας τους ανθρώπους μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών προσπαθούν και με διακριτικό τρόπο να είναι δίπλα στα άτομα με ΑΜΕΑ, αλλά όμως ακόμη είναι μόνο μία μερίδα ατόμων αυτή. Έρευνα που βασίστηκε σε συνέντευξη αναπήρων αποκαλύπτει τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες παραβιάζουν τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ Παρατεταμένο κοίταγμα. Αδιάκριτες ερωτήσεις. Αυτόκλητη βοήθεια. Ταπείνωση σε δημόσιους χώρους. Να αναφέρω το πιο απλό. Υπάρχουν κτίρια τα οποία στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία. Άρα… ανάπηρο είναι το περιβάλλον, στο οποίο κινούνται καθημερινά τα άτομα αυτά με την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων πολιτών. Ακόμα, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι τοποθετούν -έστω και καθυστερημένα- ράμπα έξω, τι γίνεται με το εσωτερικό; Μπορεί να κινηθεί το αμαξίδιο; Υπάρχει διάδρομος; Υπάρχει τουαλέτα για τα ΑμεΑ; Που τέτοιες πολυτέλειες! Πιστεύω λοιπόν πως όταν είμαστε ενωμένοι και πολλοί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε τη λύση των προβλημάτων.

Με τη μόρφωση των ΑμΕΑ τι γίνεται;

Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να αποφασίσει το ελληνικό κράτος να θεσπίσει την υποχρεωτική εκπαίδευση για ΑμεΑ. Ένα σχολείο, όμως, δεν αρκεί να διαθέτει μια ράμπα για αμαξίδιο. Αν η αίθουσα διδασκαλίας είναι στον δεύτερο όροφο, τότε τι γίνεται;

Πως αισθάνεται ένας γονέας που έχει παιδί με ειδικές ανάγκες;

Χρειάζεται δύναμη ψυχής από τους ανθρώπους που συμπορεύονται παράλληλα με άτομα και κυρίως με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτό που στροβιλίζει το μυαλό τους, είναι ότι το παιδί τους είναι διαφορετικό, ότι μπορεί να μην ακούει, να μην βλέπει, ότι θα έχει νοητική υστέρηση, σύνδρομο DOWN , αυτισμό κλπ. Οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες  αντιμετωπίζουν  μία ποικιλία από συναισθήματα. Επωμίζονται τη βαριά ευθύνη να οδηγήσουν αυτό το παιδί στη ζωή.  Όμως υπάρχει σε όλους μεγαλειώδης δύναμη ψυχής για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα με τα οποία είναι αντιμέτωποι. Υπάρχουν γονείς που μέσα από την δυσκολία κινητοποιούνται, δραστηριοποιούνται, δίνουν πολλά πράγματα, συναισθηματικά, ηθικά, υλικά για το καλύτερο αυτών των παιδιών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στιγμές δύσκολες και με απογοήτευση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται φροντίδα και στήριξη από ειδικούς φορείς, ώστε παράλληλα με τα παιδιά να στηρίζονται και οι ίδιοι. Ωφέλιμο είναι για τον εαυτό τους κυρίως να συμμετέχουν σε ομάδες συμβουλευτικής όπου μαζί με άλλους γονείς βιώνουν το μοίρασμα, το νεύμα ότι ο καθένας είναι μόνος του αλλά και όλοι μαζί για το συλλογικό.



 



Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Στις 23 Απριλίου 2012 ανακοινώθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η απόφαση Αριθ. Φ.90380/5383/738, σχετικά με την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.90380/25916/3294/3.11.2011 (Β΄ 2456) κοινής υπουργικής απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)».

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ Β’ 1233/11.4.2012.

Διαβάστε επίσης:

–> ΦΕΚ 2456 Β’/3-11-2011 – Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) (3/11/2011)
–> Αριθ. Πρωτ: Φ.90380/25916/3294 – Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) (31/10/2011)http://www.disabled.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Παράταση ισχύος δελτίων ελεύθερης μετακίνησης Α.με.Α.

Ανακοινώνεται από τον Ο.Α.Σ.Θ. ότι η ισχύς των χορηγηθέντων κατά το 2011 (Β’ εξάμηνο) δελτίων – κουπονιών ελευθέρας μετακίνησης των Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), η οποία είχε παραταθεί έως 31.03.2012, επεκτείνεται έως 30.04.2012.

oasth.gr, 30-03-2012http://news.disabled.gr
Διαβάστε περισσότερα »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ  
Αγαπητοί γονείς,
Μαθητής του Σχολείου μας έχει ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανάγκη από μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού, διαδικασία ανώδυνη που διαρκεί περίπου μισή ώρα και το αφαιρούμενο μόσχευμα αναπαράγεται από τον οργανισμό μέσα σε λίγες ώρες. Για τον έλεγχο της συμβατότητας μεταξύ δότη και ασθενή προαπαιτείται απλή εξέταση αίματος, η οποία διεξάγεται στο 2ο όροφο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Παρακαλούμε την ανταπόκριση όσο δυνατόν περισσότερων εθελοντών ώστε να βρεθεί άμεσα το κατάλληλο μόσχευμα.

Πληροφορίες:             2310 912334      ,             6948 464 204    

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ...

http://www.specialeducation.gr/
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονικά πόδια για καθηλωμένους σε καροτσάκι: Άρον το δεκανίκι σου και περιπάτει

Ηλεκτρονικά πόδια για καθηλωμένους σε καροτσάκι: Άρον το δεκανίκι σου και περιπάτει
Δημοσιεύθηκε στις 31/07/2011

Ισως πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι πιστεύουμε, τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν στο σώμα τους ανθεκτικά ρομποτικά πόδια. Τότε θα είναι σε θέση να σηκωθούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Ο «εξωσκελετός» προσαρμόζεται στο σώμα, επιτρέποντας στα πόδια να κινηθούν με τη βοήθεια μικρών κινητήρων που κατευθύνονται μέσω υπολογιστή. Ορισμένα μοντέλα συνοδεύονται από πατερίτσες. Ο «εξωσκελετός» προσαρμόζεται στο σώμα, επιτρέποντας στα πόδια να κινηθούν με τη βοήθεια μικρών κινητήρων που κατευθύνονται μέσω υπολογιστή. Ορισμένα μοντέλα συνοδεύονται από πατερίτσες. Σιγά σιγά τα καροτσάκια θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από έναν εξωσκελετό, όπως ονομάζεται, δηλαδή έναν εξωτερικό σκελετό κατασκευασμένο από ελαφριά υλικά. Ο σκελετός θα προσαρμόζεται στο σώμα, επιτρέποντας στα πόδια να κινηθούν με τη βοήθεια μικρών κινητήρων που θα κατευθύνονται μέσω υπολογιστή.

Με εξωσκελετό, όπως ο eLEGS, του Berkeley Bionics στις ΗΠΑ, ο ReWalk, της Argo Medical Technologies στο Ισραήλ, ο HAL, της Cyberdyne στην Ιαπωνία, ή ο Rex, της Rex Bionics στη Νέα Ζηλανδία, τα άτομα με κινητικά προβλήματα εφεξής θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε αυτό το στάδιο οι εξωσκελετοί πωλούνται ή ενοικιάζονται μόνο σε κέντρα αποκατάστασης και νοσοκομεία, σύντομα όμως θα μπορούν να τους αποκτήσουν και ιδιώτες.

Χωρίς αμφιβολία, το καροτσάκι, όσο ελαφρύ, γρήγορο και ευφυές στη λειτουργία του κι αν είναι, εξακολουθεί να κρατάει το χρήστη καθηλωμένο και, εν πολλοίς, απογοητευμένο. Εξάλλου, ο κόσμος που μας περιβάλλει απευθύνεται σε άτομα που μπορούν να σταθούν και να περπατήσουν αγνοώντας τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Για έναν άνθρωπο που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, και η πιο απλή ενέργεια (όπως το να κοιτάξει έξω από το παράθυρο του σπιτιού του) συνιστά μια δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση. Μια απλή σκάλα σηματοδοτεί την απαγόρευση εισόδου σε κατάστημα, ενώ τα προϊόντα στα ψηλότερα ράφια θεωρούνται απρόσιτα. Για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πλήρη ή μειωμένη λειτουργικότητα των άκρων, η λύση ίσως είναι δύο ρομποτικά πόδια που θα τους επιτρέψουν να σηκωθούν, να περπατήσουν και να ανέβουν σκάλες και ράμπες.

Ενας εξωσκελετός μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένους με βλάβες της σπονδυλικής στήλης, που υποφέρουν από παραλυσία των άκρων. Ατομα με μειωμένη κινητικότητα λόγω δισχιδούς ράχης, μυϊκής ατροφίας, σκλήρυνσης κατά πλάκας ή πολιομυελίτιδας συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που μπορούν να βοηθηθούν από τη χρήση του εξωσκελετού. Ιδιαίτερα στην Ιαπωνία πολιτικοί και επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και της έλλειψης νοσηλευτικού και άλλου βοηθητικού προσωπικού για την τρίτη ηλικία, που αυξάνει αριθμητικά και πρέπει να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί. Ακριβώς σε αυτή την κατηγορία ο εξωσκελετός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Ο χρήστης των εξωσκελετικών μοντέλων (αυτών τουλάχιστον που κυκλοφορούν σήμερα) πρέπει να μπορεί να σταθεί όρθιος και να περπατήσει. Πρέπει, με άλλα λόγια, να διαθέτει έναν σχετικά εύρωστο σκελετό καθώς και καλό κυκλοφορικό σύστημα. Παράλληλα, ο κορμός του πρέπει να είναι δυνατός, καθώς τα τρία από τα τέσσερα μοντέλα που διατίθενται στην αγορά συνοδεύονται από πατερίτσες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο χρήστης πρέπει να μπορεί να σηκωθεί μόνος του από το καροτσάκι, προκειμένου να φτάσει τον εξωσκελετό. Ως προς την προσαρμογή του εξωσκελετού στο σώμα, απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά.

Τα πλεονεκτήματα του εξωσκελετού δεν περιορίζονται στις πρακτικές διευκολύνσεις και στην κοινωνική ένταξη των χρηστών του. Βοηθάει επίσης σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του ατόμου, καθώς ο εξωσκελετός τού επιτρέπει να περπατήσει. Ετσι ενισχύεται το κυκλοφορικό, ενώ η συχνή χρήση του αποτρέπει τα έλκη και τις κατακλίσεις που προκαλούνται από την υποχρεωτική ακινησία. Περιορίζονται επίσης τα προβλήματα λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και των εντέρων, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και, βεβαίως, η αναπνοή είναι καλύτερη σε όρθια στάση.

Επομένως, η βελτίωση της υγείας των χρηστών του εξωσκελετού θεωρείται δεδομένη. Και σε οικονομικό επίπεδο, όμως, η χρήση του επιτρέπει την εξοικονόμηση σοβαρών χρηματικών ποσών, αν λάβουμε υπόψη μας τη συμβολή του σε ό,τι αφορά την αυτοεξυπηρέτηση των ατόμων. Μακροπρόθεσμα η επένδυση σε έναν εξωσκελετό -ειδικά όσο η τιμή του θα μειώνεται- θα αποδειχθεί έξυπνη, καθώς οι επισκέψεις στα νοσοκομεία θα μειωθούν, ενώ θα περιοριστεί η ανάγκη απασχόλησης βοηθητικού προσωπικού.

Η τρέχουσα τιμή των ρομποτικών ποδιών είναι υψηλή, καθώς ανέρχεται περίπου στα 50.000 ευρώ. Ωστόσο, η μαζική παραγωγή τους αναμένεται να προκαλέσει πτώση της τιμής τους περίπου στα 10.000 ευρώ.http://news.disabled.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Κραυγή αγωνίας προς ΕΟΠΥΥ από τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Σε αδιέξοδο οδηγούνται χιλιάδες ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα καθώς καλούνται να πληρώνουν συμμετοχή που αγγίζει το 10% για την αγορά των φαρμάκων τους που μέχρι πρόσφατα ήταν μηδενική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι θεραπείες για αυτού του τύπου τα νοσήματα αγγίζουν κατ’ ελάχιστον το ποσό των 1000 ευρώ το μήνα. Τυχόν συμμετοχή του ασθενούς με 10% μπορεί να σημαίνει μια επιβάρυνση 86-189€ το μήνα, ένα βάρος δυσβάσταχτο για τους ασθενείς, οι οποίοι επιβαρύνονται ήδη με την καταβολή συμμετοχής στις συχνές μικροβιολογικές εξετάσεις αλλά και τις επισκέψεις στους γιατρούς.

Είναι αναγκαία ωστόσο, η πρόσβαση των ρευματοπαθών στις θεραπείες αυτές, καθώς με αυτές επιτυγχάνεται η μακρόχρονη ύφεση των συμπτωμάτων, η καταστολή των νοσημάτων τους και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, ώστε να είναι παραγωγικά άτομα με λιγότερες απουσίες από την εργασία τους. Εξασφαλίζει δε, τη μειωμένη δαπάνη νοσοκομειακής περίθαλψης και αποκατάστασης και τέλος τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Περισσότεροι από 10 Σύλλογοι Ασθενών απέστειλαν επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας πως «η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 29.2.2012 και ορίζει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ποσοστό 10% για την προμήθεια των φαρμάκων κατά των περισσοτέρων και των πιο συχνών ρευματικών νοσημάτων, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ρευματοπαθείς, καθότι η ζωή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόσβασή τους σε αυτά τα φάρμακα.»

Η απόφαση ορίζει ότι η συμμετοχή δεν ισχύει για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά επειδή είναι ασαφής και με αρκετά κενά ως προς την εφαρμογή της, δεκάδες Σύλλογοι Ασθενών ζητούν με επιστολή τους άμεσα διευκρινίσεις από το Υπουργείο θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Οι ασθενείς ασφαλισμένοι εκτός ΕΟΠΥΥ (Τράπεζες, δημοσιογράφοι, ιατροί) θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν συμμετοχή 10% για τις θεραπείες τους;

2. Η απόφαση με την οποία οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν δεν καταβάλλουν συμμετοχή, παύει να ισχύει;

Σύλλογοι ασθενών που υπογράφουν την επιστολή:

1. AGORA-Platform of Organizations of people with Rheumatic diseases in Southern
2. Europe. ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
3. ΕΛΕΑΝΑ – Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα
4. ΚΑΛΥΨΩ- Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών ασθενών
5. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες Ρευματοπάθειες
6. Σύλλογος Φίλων των παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες
7. Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
8. Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα Αττικής
9. Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα Βόρειας Ελλάδας
10. ΠΕΣΠΑ-Πανελλήνια ‘Ένωση Σπανίων Παθήσεων

   
Διαβάστε περισσότερα »